Descriere
Soi/Cupaj Feteasca Neagra 12%; Cabernet Sauvignon 34%, Shiraz 28%, Merlot 17%, Dornfelder
9%
DOC/IG/altele IG Dealurile Olteniei
Tip vin/Recolta Sec – recoltele anilor 2018, 2017, 2016
Areal Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
GPS plantatie 72WQ+6M Oprişor
Vie – Struguri
Strugurii recoltati provin intergal de pe versantul Dealul Cioaca din podgoria
Oprisorului. Relief colinar avand panta cu expozitie sudica. Solul etergen, combinatie
de brun-roscat de padure, calcar si argila. Fructul ajuns la maturitate deplina, copt
pana la concentratii 224 – 248 grz/L, cu productii recoltate de maxim 6500
Kg/ha(1,43 Kg struguri/planta) . Recoltarea in fiecare an a fost efectuata selectiv,
100% manual, in ladite de 15kg fiecare.
Vinificatie
Strugurii ajunsi la maturitate din fiecare soi component al cupajului au fost recoltati
in prima parte a fiecarei zile. Desciorchinarea/zdrobirea a fost urmata, de etapa
maceratiei la rece timp de 72 ore. Apoi mustuiala s-a incalzit la temperatura de 18ºC
pentru declasarea fermentatiei. Macerarea-Fermentarea, impreuna cu miscari ale
vinului prin recirculare si “spargere a caciulii” s-a efectuat pe o perioada intre 18 zile
si 26 zile la temperaturi de 23-25ºC. Odata finalizata fermentatia alcoolica, a urmat
presarea la max 1,4 Bari, si etapa de fermentatie malolactica. Dupa pritoc, vinurile
componente ale cupajului s-au transferat in butoaie de stejar (barrique) pentru
maturare, microoxigenare si autoliza. Perioadele de maturare in butoaie au fost intre
9 luni si 30 luni, in functie de soi si vechimea lemnului butaielor. Cupajul intre cele 5
soiuri, Feteasca Neagra, Shiraz,Merlot,Cabernet Sauvignon si Dornfelder, a fost
ultimul proces inainte de imbuteliere.
Organoleptic
Un vin puternic, amplu, cu textura consistenta si postgust lung, bine structurat,
echilibrat. Ies in evidenta culoarea extrem de intensă și complexul aromatic de cireșe
negre, merișoare, afine și mure, ciocolată neagră și cacao asociate unei structuri
puternice cu taninuri coapte și aciditate bine scoasă în evidență de un final prelung.
Feteasca Neagră a adăugat un plus de eleganță și catifelare. Este un vin gândit atât
pentru degustarea imediată cât și pentru decenii de învechire ce vor urma.
Servire
Savurat ca atare, sau impreuna cu preparate usor picante
PASSAROWITZ 1718 – Editia 300 Aniversara:
De la controversatul eveniment al Păcii de la Passarowitz au trecut 300 de ani. Deși actorii principali au fost atunci Imperiul Habsburgic și cel Otoman,care și-au împărțit stăpânirea și influența asupra Olteniei, tot istoria ne-a arătat că cei ce au biruit pe aceste meleaguri au fost Oltenii. Imaginea de pe etichetă este o interpretare contemporană după imaginile pictate cu potecașii din Oltenia, ce apar pe bisericile locurilor.
La ediția ce marchează cei 300 de ani, prin recoltele obținute în anii 2018, 2017 și 2016, Crama Oprișor a ales să facă o etichetă specială prin concept și mesajul vizual. Astfel imaginea călărețului militar al Imperiului Habsburgic, în șarjă războinic-triumfalistă, regăsită pe o țesătură veche, am înlocuit-o, fără a interveni în rest asupra compoziției etichetei, cu pictura unui potecaș oltean tradițional, semeț reprezentat pe cal, cu însemnul credinței asupra sa.
Marcăm astfel că oricâte tulburări istorice, politice și sociale au avut loc, Oltenia a rămas a Oltenilor. Este un mesaj de independență, puternic și ferm.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.